ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την άμεση υποδοχή των οχημάτων αυτών στη χώρα μας. Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν μείνει εκτός υπηρεσίας (δεν έχουν αποσυρθεί σε κάποια έρημο ή σε κάποιο ξεχασμένο στρατόπεδο), το ΓΕΕΘΑ ρώτησε και έμαθε πως σημαντικός αριθμός οχημάτων βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη και υπηρετεί σε αμερικανικές μονάδες στη Γηραιά Ήπειρο.

Έτσι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν πως ένας αριθμός 100 με 200 οχήματα βρίσκονται σε υπηρεσία στη Ευρώπη, σε ρόλους στρατονομίας ή προστασίας σημαντικών εγκαταστάσεων, κυρίως στη Γερμανία. Το ΥΠΕΘΑ δεν έχασε καιρό, και εξεδήλωσε επιθυμία να παραλάβει τα οχήματα, τα οποία ακόμη είναι ενεργά στις μονάδες τους, αφού η μεταφορά τους από την Ευρώπη είναι πανεύκολη και με ελάχιστο κόστος.

Φυσικά, υπάρχουν διάφορες άλλες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως η επίσημη αποδοχή της αμερικανικής προσφοράς (που έχουμε γράψει πως είναι εξαιρετική, και εκπληκτικά χαμηλή), να διαπραγματευτούμε την άμεση αποδέσμευση των όπλων (πολυβόλα των 12,7 και 7,62, βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών), τις συλλογές εργαλείων συντήρησης, αποθέματα ανταλλακτικών κοκ. Πάντως το ΓΕΕΘΑ θέλει τα οχήματα αυτά στην Ελλάδα το συντομότερο, προκειμένου να ενισχύσει τον Έβρο και τις θωρακισμένες μονάδες εκεί (σε ειδικούς ρόλους), ενώ τα οχήματα που θα έρθουν αργότερα θα κατευθυνθούν στα νησιά.

Σημαντικό ρόλο στην ταχεία προώθηση του θέματος των Guardian έχουν παίξει οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ, ενώ έχει εμπλακεί στην υπόθεση και οι ίδιοι ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ που “κυνηγούν” με κάθε τρόπο την άμεση απόκτηση του πολύτιμου αυτού υλικού. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, τα πρώτα Guardian θα είναι εδώ ακόμη και στα τέλη Νοεμβρίου.

Στο Υπουργείο, όπως έχουμε ξαναγράψει, θέλουν να επαναλάβουν την υπόθεση των OH-58D Kiowa, αλλά χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε μερικά χρόνια για την παραλαβή τους. Μείνετε συντονισμένοι, θα έχουμε σύντομα περισσότερα νέα!

https://www.ptisidiastima.com/asv-m1117-guardian-in-greece-before-end-of-2020/