Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας αποτέλεσε στο παρελθόν σημείο αναφοράς, για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει ένα ερειπωμένο κτιριακό συγκρότημα, στην καρδιά του πολεοδομικού της ιστού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος έχει 2 βασικούς άξονες: Ανάδειξη και διαφύλαξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του πάλαι ποτέ αξιόλογου κτιριακού συγκροτήματος, και ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, ως σημείο αναφοράς μιας σύγχρονης και ακμάζουσας πόλης.

Πρόκειται για ένα έργο σύνθετο, με μεικτό χαρακτήρα: αστικής ανάπλασης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (Β.Α.Α.), στο οποίο πέραν της αποκατάστασης, κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη.

Extended TitleΑποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Extended Description

Η πτέρυγα Κριεζώτου έχει φέρουσα λιθοδομή, η οποία αποκαθίσταται στα τμήματα των εσωτερικών όψεων και των ενδιάμεσων χωρισμάτων, καθώς και σε σημεία των εξωτερικών όψεων. Διατηρoύνται οι εσωτερικές τοιχοποιίες, αποκαθίστανται τα δάπεδα, αποκαθίστανται οι εσωτερικές όψεις, ενοποιούνται καταστήματα για λειτουργικούς λόγους μιας σύγχρονης αγοράς, δημιουργείται πέρασμα προς το εσωτερικό της αγοράς με διατήρηση της εσωτερικής όψης, αποκαθίσταται το γείσο.

Στο κτίριο Β, πραγματοποιούνται:

Υποθεμελίωση στα τμήματα που έχουν παρατηρηθεί έντονα φαινόμενα καθίζησης.

Καθαίρεση και ανακατασκευή των στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος, που δεν μπορούν να επισκευαστούν ή που η επισκευή τους θα τροποποιήσει τη γεωμετρία των διατομών, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου, για την οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο.

Τα λίθινα υποστυλώματα, οι λίθινες και οι από οπτοπλινθοδομή τοιχοποιίες θα ενισχυθούν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της στατικής μελέτης, χωρίς να τροποποιηθούν οι τελικά διαμορφωμένες διαστάσεις τους.

Τα πατάρια των καταστημάτων θα ανακατασκευασθούν σύμφωνα με την αρχική τους μορφή, με υλικό το οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η κύρια πτέρυγα της Αγοράς επί της οδού Νεοφύτου Δούκα είναι το «επίσημο» πρόσωπο του συγκροτήματος και αποκαθίσταται συνολικά, σύμφωνα με το πλαίσιο κήρυξη και πραγματοποιούνται:

Καθαίρεση των πλακών οροφής και των δοκών του υπογείου, και ανακατασκευή σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ως προς τις διαστάσεις τους, σε συνδυασμό με τους σύγχρονους κανονισμούς.

Καθαίρεση των προβόλων, λόγω μη αναστρέψιμων βλαβών και ανακατασκευή τους στις αρχικές διαστάσεις.

Καθαίρεση των πλακών οροφής του ισογείου και ανακατασκευή αυτών, ώστε να πληρούνται οι κατασκευαστικοί κανόνες συνέχειας των πλακών, σε σχέση με τους προβόλους. Θα διατηρηθούν ορισμένα τμήματα άνωθεν της κεντρικής εισόδου και της εισόδου πλησίον στην οδό Ελ. Βενιζέλου (δευτερεύουσες δοκοί και πλάκα οροφής, που φαίνεται σε καλή κατάσταση).

Ανακατασκευή των κύριων δοκών της κεντρικής εισόδου στις ίδιες διαστάσεις σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Στην ανατολική εσωτερική πτέρυγα, οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν αποκατάσταση των στατικών μελών και της τοιχοποιίας, καθώς και συμπλήρωση των καταστημάτων με υαλοστάσια.

Στη δυτική εσωτερική πτέρυγα, οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν αποκατάσταση των στατικών μελών και της τοιχοποιίας, καθώς και συμπλήρωση των καταστημάτων με υαλοστάσια.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες αποκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος της Αγοράς, στην εξασφάλιση τής πρόσβασης μεταξύ Αγοράς και πλατείας, παρεμβατικές εργασίες στον υποκείμενο χώρο στάθμευσης, εργασίες φύτευσης. Ο φωτισμός του υπαίθριου χώρου της Αγοράς εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, οπτικής άνεσης, αλλά και καταπολέμησης της θάμβωσης. Γίνεται συνδυασμός χαμηλών φωτιστικών στύλων, επίτοιχων απλικών με γυαλί τύπου οπαλίνα, με διάχυτο φωτισμό, ο οποίος φιλτράρεται από τη φύτευση.

Deadline Date2020-12-08
Publication Date2020-10-30
CountryGreece
Procurement StatusActive
TypeOpen procedure
Contract TypeWorks
Award CriteriaLowest price
Value15000000.00
OrganisationΔήμος Χαλκιδέων
Attention OfΕυάγγελος Παπαβασιλείου
AddressΛηλαντίων και Μεγασθένους
TownChalkida
Postal Code341 00
Phone+30 2221355156
Fax+30 2221035000
Class Code45212350
Class DescriptionBuildings of particular historical or architectural interest
SourceOffice for Official Publications of the European Communities - Tenders electronic daily (Ted)

Related Procurements

Deadline: Jan 12, 2021
Το έργο θα εκτελεστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς ΕΛΛΑΔΑΣ και αφορά στην αναβάθμιση του τμήματος τέλος παράκαμψης Γραβιάς - ισόπεδος κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη, από τη Χ.Θ. 9+300...
View more
Deadline: Jan 11, 2021
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:— κατασκευή μονάδας υποδοχής και μηχανικής επεξεργασίας,— κατασκευή μονάδας βιολογικής επεξεργασίας,— κατασκευή μονάδας ωρίμασης - εξευγενισμού του στερεού υπολείμματος της βιολογικής επεξεργασίας,— κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής...
View more
Deadline: Dec 7, 2020
Διεθνής, ηλεκτρονικός, ανοικτός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές, για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεσαίων και υψηλών επιδόσεων με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, για την κάλυψη των αναγκών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,...
View more